Di Debatt: Gör om, gör rätt med avskogningsförordningen

Foto: Johan Ardefors virkessortering

Bara månader återstår innan EU:s omfattande avskogningsförordning börjar gälla. En lagstiftning som riskerar att slå undan benen på den svenska trä- och skogsindustrin. Det skriver Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman och Erik Haara, vd för Trä- och möbelföretagen (TMF), i en debattartikel på Di Debatt.

Avskogningsförordningen börjar gälla redan vid årsskiftet och kommer att ställa helt nya krav på alla företag som producerar, importerar eller handlar med trä, men även soja, gummi, oljepalm, kaffe, kakao, eller nötkreatur. Men EU-kommissionens ambitioner har kantats av förseningar och ett regelverk som skjuter både högt och snett. 

Syftet med den nya lagstiftningen är att förhindra handel med råvaror som bidrar till avskogning och skogsförstörelse och är ett led i den så kallade gröna given. Lagen innebär att alla aktörer på marknaden- även de som bearbetar eller vidareförädlar ovan nämnda råvaror - kommer bära ansvar för vad som sker tidigare i kedjan.

Alla företag som bedöms handla med eller tillverka produkter från träråvara kommer att beläggas med omfattande rapporteringsskyldigheter samt långt gångna krav på spårbarhet. Preliminära bedömningar pekar på att omkring 60 000 svenska företag kommer att beröras. 

Det enda rimliga är att ge företag mer tid på sig genom att skjuta upp implementeringsdatumet och samtidigt se över hur förordningen kan göras genomförbar i praktiken. 

Det skriver Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman med Trä- och möbelföretagens vd Erik Haara på Di Debatt. 

Klicka här för att läsa hela debattartikeln på Dagens Industris debattsida.

Klicka här för att läsa Dagens Industris Ledare "Djungelns lag i svenska skogen".