Yttrande över delbetänkandet Jakt och fiske i renbetesland

SOU 2023:46

Renmarkskommitténs uppdrag är omfattande, juridiskt komplicerat och politiskt komplext. Klargöranden och politiska ställningstaganden inom flera av kommitténs frågeställningar är angeläget.

Skogsindustriernas yttrande innehåller i korthet följande synpunkter

  • Utredningsmetodik och slutsatser vad gäller bedömning av rättsläget ifrågasätts.
  • Att staten, i avvaktan på permanent reglering, ska upplåta småviltsjakt och fiske på mark under statens omedelbara disposition tillstyrks.
  • Ändring i rennäringslagen att upplåtelseförbud inte gäller för en sameby som enligt en dom har bättre rätt än staten till upplåtelse på byns mark tillstyrks.
  • Att skapa en möjlighet för en lokal förening att ansvara för upplåtelse av småviltsjakt eller fiske är intressant, men ett aktivt stöttande av samverkan krävs för att förslaget ska vara verkningsfullt.
  • Slutsatsen att älgjakt ingår i den jakträtt som kan ha upparbetats på grund av urminnes hävd i samband med den samiska renskötseln ifrågasätts. Om älgjakten visar sig ingå, är det centralt att älgjakten bedrivs enligt gällande nationellt förvaltningssystem för älg där målen, och medel för att nå målen, fortsatt gäller i dessa områden. För att undvika konflikt mellan markägare och rättighetsinnehavare är det avgörande att den överenskomna balansen mellan skador på skog och en älgstam av god kvalitet nås.
  • Slutsatser och ställningstaganden i bilaga 3 borde ha presenterats i ett PM istället för som nu, i en bilaga där de är formulerade som färdiga förslag men utan konsekvensanalys.
  • Det saknas en beskrivning av att förslagen som berör ”mark under statens omedelbara disposition” endast avser de arealer som beskrivs i avsnitt 4.1.5.